Pogosta vprašanja


Vsi odgovori so podani na podlagi lastnih izkušenj z našimi in ostalimi  whippeti, ki jih poznamo, zato je mogoče, da vsi odgovori ne veljajo za vse  whippete.
Ko se odločamo za nakup psa, se nam poraja vrsto vprašanj o značaju in lastnostih pasme. Nekatere 
značilnosti so za lastnika psa bistvene (dolžina dlake, primeren za otroke, bivanje izven hiše,... ). Na podlagi specifičnih značilnosti pasme se izbor počasi zmanjšuje.  


Bron, Luna, Ola

Navajamo najbolj pogosta vprašanja, ki smo jih deležni na sprehodih v naravi ali mestnem vrvežu.
Ali je whippet primeren pes za otroke?Whippet je res idealen pes za otroke. Tudi, ko so otroci zelo majhni ni bojazni, da bi whippet ugriznil ali napačno reagiral. 


Whippet izredno dobro ve, da ima opravka z otroki, če je igra preživahna, se rajši umakne. Pri stiku z drugimi otroki je naša samica  zelo vesela, odprte narave in takoj pripravljena na crkljanje, medtem, ko je naš  samec bolj zadržan. 
Oba spola sta enakovredno primerna za bivanje z otroki, tudi, ko se je rodil naš najmlajši sin, ni bilo pri psih čutiti nobenega ljubosumja, kvečjemu skrb in večjo čuječnost v primeru dojenčkovega joka. 


Ali pušča dlako?

Za whippeta pravijo ,da ne pušča dlake, vendar pa je to preveč posplošena izjava. Je pes, ki pušča zelo malo dlake. Vsak, ki se odloča za bivanje s psom mora biti pripravljen na dlake, ki jih lahko najdete vsepovsod.

Večje izpadanje dlake je opazno pri menjavi dlake dvakrat na leto, in pa mogoče v vročih in suhih prostorih. 
Pri večjem izpadanju dlake in mastni dlaki je priporočljivo zamenjati hrano. Njegova dlaka ne zahteva posebne nege, kopamo jih po potrebi.


Ali ima vonj?
Ivi, Zaza, Bron
Vonja whippeti nimajo in tudi ne smejo imeti. Izjema je samo dirkanje po kakšnem ravno pognojenem polju. Zelo pomembna pa je izbira pravilne hrane in okolje v katerem bivajo. V kolikor  whippeta hranite z ostanki človeške hrane oz. biva na umazanem ležišču je velika verjetnost, da bo izločal maščobo in s tem imel tudi vonj. Ob pravilni negi pa je whippet povsem brez vonja, njegova dlaka je povsem nezahtevna za nego.

Ali je whippet primeren za bivanje v stanovanju?
Whippeti so zelo prilagodljivi in se hitro navzamejo navad družine v kateri bivajo. Od vas je odvisno na kako dolge in pogoste sprehode ga boste navadili. Zelo radi so v družbi svojih ljudi, zato mogoče iz tega vidika ni priporočljivo, da se jih pušča cel dan same. Če se mu zgodi krivica je whippet hitro prizadet in žalosten. Whippet v primerjavi z drugimi pasmami nikoli ni vsiljiv, četudi je njegov čas za sprehod že zdavnaj mimo. 


Ivi, Luna, Zaza, Bron, Viki


S prijaznostjo in ljubeznijo ga lahko naučite praktično vsega, vendar morate ravnati z njimi kot s hrti. Težko je pričakovati od hrta, da bo izpolnjeval določene ukaze (prostor na travi, daj tačko,...), še posebno, če je trava mokra in vlažna.Njihova dlaka je kratka in ne potrebuje posebne nege, tačke po sprehodu samo obrišete. Lajajo zelo malo, zato so s tega vidika za bivanje v stanovanju še posebej primerni.

Ali je whippet primeren za celoletno bivanje na prostem?
Whippet nikakor ni primeren za celoletno bivanje na prostem. Njegova kratka dlaka in struktura kože mu ne omogočata prenašanja nizkih temperatur. Tudi če mu omogočite zelo izoliran pesjak, bo zelo prizadet in žalosten nad takšnim načinom bivanja. Whippeti zelo potrebujejo družbo svojih ljudi na katere so izjemno navezani. 
Naše whippete zebe že pri 10 stopinjah in manj, razen kadar so na intenzivnem sprehodu. Tudi pozimi so redko oblečeni, ker jim bolj odgovarja kratko intenzivno dirkanje kot večurni počasni sprehodi. 

Pri sprehodu na povodcu pa jih je priporočljivo obleči. Pozimi postanejo whippeti pravi zapečkarji, zelo radi se grejejo na toplem, ponoči pa jih zavijemo še v kakšno odejo. 
V toplih dneh pa se z veseljem grejejo na soncu, tudi kar precejšnja vročina ne predstavlja njim tako velikega problema kot za drugim psom.

Za koga je primeren whippet?
Mogoče se nekateri preveč ustrašijo bivanja s hrti, ker je preveč razširjeno mnenje, da so hrti trmoglavi, samosvoji, neposlušni in predvsem potrebujejo ogromno tekanja. Vendar pa je to pes, ki je resnično nezahteven in tako primeren tudi za ljudi, ki nimajo izkušenj s psmi, saj je zelo prilagodljiv navadam družinskih članov. Whippet je primeren za uravnotežene ljudi, pa najsi gre za posameznike, družine ali starejše ljudi. Zelo radi so v družbi ljudi, zato mogoče whippet ni najboljša izbira za nekoga, ki ga ni doma ves dan. Zelo je prizadet, če se nanj kriči, s fizičnim kaznovanjem in učenjem pa dosežemo ravno nasprotni učinek. Whippet je prijazne narave, zelo občutljiv, čustven, zelo rad je v bližini svojih ljudi, vendar ni vsiljiv.
Ali whippet potrebuje veliko tekanja?

To vprašanje je med najbolj pogostimi, ki nam jih zastavljajo ljudje, ko prvič vidijo whippete. Njihova konstitucija jim omogoča zelo hitro in okretno tekanje. Pred whippeti smo imeli  različne pasme psov. Iz dosedanjih izkušenj lahko trdimo, da so whippeti med najmanj zahtevnimi glede njihovega gibanja. Whippet se lahko zelo hitro utrudi, potrebuje nekaj dolgih intenzivnih šprintov pa ima čisto dovolj. 
Predvsem pa uživajo in se natekajo, ko so spuščeni, v sproščeni igri z drugimi psi. Pravi užitek jih je opazovati v njihovi eleganci, hitrosti in skladnosti, ko dirjajo drug z drugim. Whippetu je potrebno omogočiti igro z drugimi psi, redko bo tekal kar sam od sebe. Zelo radi prinašajo različne pasje  žoge, fresbee in različne piskajoče igrače.


Dilema pri izbiri spola, samec ali samica?
Razlike v karakterju med spoloma so opazne, čeprav morda ne v tolikšni meri, kot pri ostalih pasmah. Težko se je v celoti točno opredeliti, saj se karakter lahko razlikuje tudi med istima spoloma. 

Če bi zelo nasplošno odgovorili na to vprašanje bi dejali, da se   samice navzven morda odzivajo bolj emocionalno, čeprav so samci morda še bolj občutljivi in tega ne kažejo navzven. Samica doma rada polažava tudi sama ( kot mačka), samec pa potrebuje več neposredne bližine ljudi. Te značilnosti so med spoloma bolj izenačene, v kolikor je whippet edini pes v družini. 


Samec ima izraženo močnejšo voljo kot samica, ki je nekoliko bolj prilagodljiva, čeprav to ne pomeni, da je samec manj poslušen kot samica. Na sprehodih se samec nikoli ne oddalji od nas, medtem, ko samica zunaj prevzame dominantno vlogo, in hodi vedno par metrov pred nami. To obnašanje je značilno pri bivanju z samcem, kadar je samica sama na sprehodu je njeno vedenje drugačno.
Ali je lovec?
Nekateri hrti so izjemni lovci, vsaka manjša bežeča žival mu predstavlja plen. Whippeti so med hrti še najmanj lovci, vendar ne smemo pozabiti, da je bil prvotni namen whippetov lov na zajca. Pri nekaterih whippetih je nagon bolj izražen in ga je zelo težko ustaviti, ko zagleda zajca ali mačko. Večina whippetov tem živalim ne naredi nič hudega. Se jih pa da naučiti, da ubogajo na odpoklic.
Zdravje, ali so whippeti zdrava pasma?
Whippeti spadajo med zelo zdrave pasme, kakšnih prirojenih napak ni zaznati, njihova življenjska doba je dolga.  Možne so razne odrgnine, praske, ureznine, kakšen zlomljen noht in druge lažje poškodbe nog, saj so zaradi kratke dlake in hitrosti, ki jo whippeti dosegajo, bolj izpostavljeni tovrstnim poškodbam.

Koliko hrane potrebuje dnevno ?
Jasno, zagotovo manj kot kakšna doga. Točnega odgovora na to vprašanje ni mogoče podati, saj je količana vnešene hrane odvisna od količine gibanja ter vrste hrane, ki jo dobiva whippet. Stari vzreditelji se držijo pravila ki pravi, da whippet v dobri kondiciji naj ne bi kazal več kot tri rebra; če se jih vidi več kot tri, je presuh, v kolikor se jih pa sploh ne vidi, je predebel. Količina hrane je tudi odvisna od starosti.  
Ali je primeren za bivanje z ostalimi domačimi živalmi ?  
Whippeti se odlično prilagajajo okolju in navadam svojih ljudi. V kolikor se za sobivanje ostalih živali odločate, ko ima whippet že stalen položaj v družini, je vsekakor potrebna previdnost, posebej pri malih živalih, ki bi jih whippet hitro lahko smatral kot plen. Whippeti odlično bivajo z različnimi drugimi pasmami psov in mačkami, pri manjših živalih pa je potrebna prava mera previdnosti.