O pasmi

Whippet ali mali angleški hrt je srednje velik hrt, ki s svojo eleganco, mišično močjo, nežnostjo  in gracioznim gibanjem človeku hitro zleze pod kožo.


Bron
Je odličen spremljevalec, zelo vodljiv na povodcu, družabnik, primeren za bivanje v stanovanju ali hiši, predvsem v bližini ljudi, ki ga obkrožajo.  Je močno navezan na družinske člane, zelo prijazen do otrok, tudi najmlajših, ima zelo visok prag tolerance in je zelo nežen. Predvsem pa je zelo čist in povsem brez vonja. 
Je pes s katerim človek vzpostavi posebno komunikacijo, je pes, ki ni samo pes, je pes, ki je zelo nežen in čustven, je pes, ki išče nenehen kontakt z očmi,....

Zelo se prilagaja navadam ljudi, zato je preveč posplošeno reči, da potrebuje veliko tekanja. Nekaterim je dovolj kratek sprehod, drugi so navajeni na večurno dirjanje, vsak pa je zelo srečen v sproščenem sprintu, ki ga omogoča njegova elegantna in športna linija telesa.

Ni primeren za človeka, ki za vzgojne metode uporablja prisilo ali kričanje. Ker je zelo čustven ga že kričanje nanj zelo užalosti.
Njegovo vedenje je zelo uravnoteženo, z ljubeznijo ga lahko naučimo praktično vse.

Julija & Tenderline


Njegova športna konstitucija mu omogoča doseganje velikih hitrosti, zelo uspešni so na raznih športnih tekmovanjih. Whippet je najhitrejši pes na kratke razdalje, doseže hitrosti tudi do 70 km/h.
Pravi užitek ga je opazovati pri dirkanju in druženju z drugimi psi, najraje se igra z hrti, saj imajo poseben način igre. Odlična kombinacija sta dva whippeta.Tenderline Litter T - 2011


Je tudi odličen razstavni pes, njegova nega je nezahtevna.
Njegova dlaka je kratka, nežna in gosta, dovoljene so vse barve in kombinacije vseh barv.

Več odgovorov na vprašanja, ki se nanašajo na karakter in lastnosti te pasme najdete TUKAJ 


Standardi in zgodovina

Povzeto po FCI standardu
POREKLO: Velika Britanija
DATUM IZDAJE VELJAVNEGA ORIGINALNEGA STANDARDA: 24.06.1987
UPORABA: dirkalni pes
KLASIFIKACIJA FCI: Grupa 10 - hrti
Sekcija 3 - hrti s kratko dlako
Brez delovnega izpita 
SPLOŠNI VIDEZ – usklajena kombinacija mišične moči in energije z eleganco in gracilno linijo telesa.
ZNAČILNOSTI – idealen družabnik, prilagodljiv domačemu in športnemu okolju.
ZNAČAJ – nežen, močno navezan, uravnoteženega vedenja in čustvovanja.

Bron
GLAVA IN LOBANJA     dolga in ozka, sploščena na temenu, zožana proti gobcu preko rahlega stopa; dokaj široko nastavljene oči; močna čeljust s pravilnim ugrizom; temno pigmentiran smrček.
OČI- ovalne, jasne, vedno čuječega izraza.

UHLJI – zavihani, majhni, tankega sestava                                        
USTA – močne čeljusti s popolnim in pravilnim škarjastim ugrizom                   
VRAT – dolg, mišičast, elegantno usločen.
SPREDNJE OKONČINE – dobro okotene, lopatice segajo do hrtbtenice, kjer so dobro vidne; noge ravne in pokončne, spredaj ne preširoke; dlančnice močne, rahlo vzbočene; komolci  so prileženi telesu.
TELO- globoka in široka prsa; globoka in dobro naznačena prsna linija; širok, čvrst in nekoliko dolg hrbet z značilnim lokom preko ledij, vendar ne grbast; ledja dajejo vtis moči in energije; elastična rebra, obdana z mišicami na hrbtu.

ZADNJE OKONČINE – močna, široka in mišičasta stegna; kolenski sklep dobro ukrivljen ; skočni sklep nizko nameščen; dobro razvita druga stegna; kljub razpotegnjeni in široki stoji pes kaže veliko odrivno moč.
ŠAPE – lepo oblikovanje, dobro naznačeni prsti, členki obokani , blazinice debele in močne.
REP – dolg, zožan proti koncu; med gibanjem se ne sme dvigovati nad hrbtno linijo.
GIBANJE – lahkotno,zadnje noge sežejo globoko pod telo ( pogonska moč ), prednje noge polaga daleč naprej, tik nad zemljo. Gibanje je izrazito, vendar ne pretirano, kratko, visoko stopajoče ali drobno stopajoče gibanje je napaka. Med hojo in tekom sledijo zadnje noge sprednjim v isti liniji.
DLAKA- nežna, kratka, gosta
BARVA dovoljene vse barve ali kombinacije le-teh
VELIKOST : psi 48 – 51 cm, psice 44- 48 cm
NAPAKE – vsako odstopanje od navedenih zahtev se obravnava kot napaka, ki se kaznuje v sorazmerju z stopnjo njene resnosti.
Psi morajo imeti dve očitno normalni modi, popolnoma spuščeni v mošnji. 

Zgodovina whippetov

Zgodovina in nastanek pasme še vedno nista popolnoma jasna.
Za razlago nastanka pasme ena od teorij pravi,  da je whippet nastal kot rezultat greyhounda z dodano teriersko krvjo. Zaradi tega naj bi prevzel vztrajnost, po greyhoundu pa hitrost in eleganco. Po drugi teoriji pa naj bi nastal med greyhoundom in malim italijanskim hrtom.
Tudi glede časa nastanka pasme je več teorij, na podlagi nekaterih dejstev in slik naj bi pasma obstaja že od leta 1300, po drugi teoriji pa naj bi nastala med oemnajstim in devetnajstim stoletjem.   
Predvsem pa je bil whippet pes angleških rudarjih oz. drugih revnih prebivalcev, ki so ga uporabljali za lov na zajca. Ker je whippet izredno hiter in okreten, je izjemen lovec.
Začele so se prirejati tudi dirke in s tem pobiranje stav. S tem je postal tudi tekmovalni pes.
Londonski Kennel Klub leta 1892 pasmo vpiše v svoje  knjige.
Danes pa je whippet predvsem spremljevalec, odličen družinski, tekaški  in razstavni pes.
Tenderline Whippets
Še več o whippetu si lahko prebere na moji strani: www.whipppet.si